Podłogi do kuchni

Kiedy rozważamy panele podłogowe do kuchni, to musimy pamiętać o ich dodatkowym zabezpieczeniu. Jak najbardziej można położyć panele laminowane w tym miejscu, jednakże nie można zapomnieć o tym, że podłoga w kuchni często jest narażona na dodatkowe okoliczności, które raczej nie występują w salonie czy sypialni. Kuchnia to miejsce, w którym przygotowujemy posiłek, a także sprzątamy po nim. W związku z tym, czasem może nam coś na podłogę np. upaść czy też rozlać się podczas zmywania w pobliżu zlewu. Jeżeli zetrzemy zabrudzenie czy mniejszą kałużę od razu, to na naszych panelach na pewno nie będzie tego widać. Może się jednak zdarzyć jakaś awaria, np. zmywarki. Odpowiednio zabezpieczone panele podłogowe jak najbardziej powinny ją przetrwać. Jeżeli mimo wszystko nie jesteście do tego przekonani, to zawsze można wybrać do kuchni płytki. Wtedy jednak Wasza podłoga w kuchni będzie chłodna i wyraźnie inna od paneli w salonie.

Panele podłogowe do kuchni

Jakie panele do kuchni

Powyższe wzory zdecydowanie sprawią, że Wasza kuchnia będzie przytulna, a podłoga – ciepła. Kafle, nawet te do złudzenia przypominające panele laminowane czy podłogę drewnianą, nigdy nie oddadzą ich temperatury. Zatem jeżeli szukacie do kuchni ciepłej nawierzchni lub macie kuchnię połączoną z salonem i chcecie zachować jednolitą podłogę, to zdecydowanie rekomendujemy panele z poszczególnych kolekcji MY FLOOR.

Podobnie jak w salonie, panele podłogowe w kuchni powinny mieć znaczną twardość czy też bardziej poprawnie – gęstość. Podłoga od MY FLOOR charakteryzuje się bardzo wysoką gęstością płyty HDF, przynajmniej 850kg/m3. To sprawia, że podłoga w kuchni będzie odporniejsza na odkształcenia, a także – razem z odpowiednim podkładem – będzie odpowiednio wygłuszać pomieszczenie.
Przed zakupem paneli laminowanych do kuchni, zawsze warto zapoznać się z ich pełną specyfikacją techniczną i atestami. Panele podłogowe MY FLOOR są wysoce odporne na plamy, światło i palność. Dzięki temu nie trzeba się obawiać o ich reakcję na ciepło, np. od piekarnika. Wracając do odpowiedniego zabezpieczenia paneli laminowanych, to niektóre firmy budowlane/wnętrzarskie oferują specjalne preparaty silikonowe czy gumowe uszczelki. Zabezpieczą one zwłaszcza łączenia między panelami podłogowymi czy przerwy dylatacyjne, które są najbardziej narażone na zmiany czy puchnięcie.

Podłoga laminowana w kuchni dodatkowo pozwoli na większą amortyzację, której brakuje np. kafelkom. Oznacza to, że w momencie, w którym np. upadnie nam coś szklanego na nasze panele podłogowe w kuchni, to nie powinno się rozbić. Co do płytek – takie prawdopodobieństwo jest już dużo mniejsze. W tym momencie widzimy już kilka przewag paneli podłogowych nad kafelkami w kuchni – ciepło plus dodatkowa amortyzacja, czego nie dadzą nam żadne płytki.

Jeżeli rozważacie panele laminowane do kuchni, to warto zwrócić uwagę na ich strukturę i kolor. Z jednej strony – jasne panele powiększą pomieszczenie i je rozświetlą optycznie. Z drugiej strony na jasnych panelach mogą być widoczne zabrudzenia, więc warto rozważyć takie, które imitują drewno. Z reguły tego typu panele podłogowe mają na sobie wzór ze słojami, których nieregularność będzie w stanie zamaskować ewentualne niedoskonałości.
Warto jednak dokładnie zweryfikować plusy i minusy poszczególnych struktur – zbyt duże wgłębienia mogą być trudniejsze w czyszczeniu. Niewątpliwie jednak dodają uroku, którego nie ma podłoga jednolita.